FRUCTUS et SEMEN Obsah: resveratrol, antokyany, polyfenoly, quercetin -semien: antokyany, flobafény, lecitin, olej, vanilin triesloviny. -bobúl: *aminokyseliny -arginin, asparagín, glutamin, glycin, hystidin, lysin, methionin. *flavonoidy -quercetin, myrcethin, campherol. *invertný cukor, *organické kyseliny -citrónovú, jablčnú, glukoronovú, salicylovú, vínnu. Tiež delfinidin, malvidin, peonidin, petunidin a triesloviny. *vitaminy C,B; draslík, fenoly, katechin, epikatechin, hallokatechin. Účinky: *antialergické – neutralizuje histamín. *protizápalové, antibakteriálne, antimykotické. *protinádorové apoptózou, spomaľuje rast nádorov. *efektívny pri retinopatii, blahodarný na zrak. *dobré pri chronických zápaloch gynekologických, ciev, obličiek, priedušiek, astme a CHOCHP. *chráni srdcocievny systém, zlepšuje pomer choles- terolu, bráni nadmernej zrážanlivosti krvi, antitrombotické, bráni predčasnému starnutiu, demencii. *obnovuje kolagénové vlákna, udržuje pružnú pleť. *zlepšuje a urýchľuje látkovú výmenu, antacidum. *podporuje pečeň a tvorbu červených krviniek. Užiť: 2-3×1 cps zapiť 3dl vody s jablčným octom. Toxicita: škodlivé účinky sa nevyskytli.